torsdag 11 juni 2015

Brott kan ej styrkas - Martin Melin


Jag trodde aldrig jag skulle skriva denna recension. Jag var helt förberedd att såga ”Brott kan ej styrkas” vid fotknölarna. Melins första roman, ”Status 12”, var nämligen något av det sämsta jag läst. Den kom inte ens upp i den låga standard som den gamla kiosklitteraturen jag så ofta läste som ung. Jag hade inte ens tänkt läsa uppföljaren, men så dök den ner i min brevlåda och jag måste säga att det var länge sedan jag överraskades så av en bok.
Det är inte stor litteratur, inte på något sätt. Jag tror inte heller det är Martin Melins aspirationer. Kanske vet Melin om sina begränsningar och det är orsaken till att andra boken är bättre, jag vet inte. Det kan ju även vara så att mina fruktansvärt låga förväntningar gjorde att jag uppskattade boken mer.

Jag finner en slags ärlighet i ”Brott kan ej styrkas” och kanske har den mer med självupplevda händelser att göra!? Det fungerar i alla fall bättre än i debuten och det är ett bra flyt och driv i boken. ”Hjälten” Thomas Hallgren har en dimension som jag inte såg i debutboken”Status 12” och jag ser fram emot att följa honom och hans kollegor i kommande böcker.

Som sagt, ingen stor litteratur, men vida mer underhållande än allt som hans exfru Camilla Läckberg skrivit och dessutom saknar han den pretentiösa ton som hon och många av de andra svenska polis- och deckarförfattare har. Melin har en stil i sitt skrivande som jag tror många läsare uppskattar. Det är enkelt, lättläst, men ändå spännande och svårt att slita sig. En bok perfekt för några timmar i hängmattan i sommar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar