torsdag 8 oktober 2015

Professor Frans Necronomicon i Upsala - Mohamed Omar / Rickard Fornstedt

Mohammed Omars tredje verk om Uppsala professorn Frans Stenberg är i serieformat med bilder gjorda av Rickard Fornstedt. Denna gång försöker Professor Frans och hans kompanjon Henning stoppa nazister som försöker öppna en portal till fjärde riket. Japp.. med denna seriebok så har Omar tagit ut svängarna lite mer då det gäller storyfantasin. I serieformat fungerar det, vilket det inte hade gjort annars.

Jag borde tycka att Professor Frans hittat hem. Jag har i mina recensioner om de två tidigare novellerna uttryckt känslan att författaren tänker i seriebilder då han skriver om Professorn. Nu kom då äntligen beviset att det varit så. Men än har inte Omar och professorn hittat hem. Den som gjort det tunga jobbet i denna seriebok är illustratören Rickard Fornstedt, som dessutom återigen levererar med ett brilliant omslag, som är mer spännande än serieboken i sig. Fornstedts bilder är det som får denna berättelse att leva, även om jag ibland tycker att detaljerna är för få och vissa rutor blir lite enkla, och jag tror att framtiden för Professor Frans är just i detta format. Och vi lär väl få fler serieböcker från Omar/Fornstedt då man lämnat en stor cliffhanger på slutet.

Det som gör att serieversionen av professorn inte når ända hem är själva storyn. Precis som i de två inledande novellerna om Professor Frans så är den lite för tunn och återigen så visar Omar att han har svårt att hitta bra upplösningar på fallen. I denna seriebok blev jag som läsare nästan sur på hur Omar löser det hela. Snabbt, för enkelt och utan finess. Det är synd och något jag hoppas att det är något författaren jobbar på till nästa installation av Professor Frans, för då finns möjligheten att det kan bli riktigt bra.

I övrigt måste jag återigen säga att jag stör mig på att relationen mellan Frans och hans adept/pojkvän aldrig förklaras riktigt. Men kanske är det jag som inte förstår studenttraditionerna i Uppsala?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar