lördag 5 januari 2013

Förlåt min vrede - Buthler / Öhrlund

Denna författarduo är en helt ny bekantskap för mig och tyvärr för dem så blir bekantskapen nog bara en bok lång. Boken inleds med att en knarklangare skjuts ihjäl, ett mord som sedan följs av flera.
Vi läsare får från början följa mördaren och polisutredningen i vartannat kapitel. Själva storyn är helt Ok och upplägget av boken skulle kunna den intressant. Kapitlen om mördaren är bra och välskrivna och jag vet inte
hur författarduon fördelat skrivandet men det känns som om det är olika personer som skrivit kapitlen. Kapitlen om mördaren uppvisar en helt Ok känsla för personens psyke och tankevärld och man vill gärna läsa mer av just dessa kapitel.
Däremot är kapitlen om polisutredningen mycket sämre. Språket är slarvigt och polisjargongen tyder på att den (eller de) som skrivit har sett alldeles för mycket på amerikanska polisserier och om deras bild av en utredning är korrekt så har de flesta andra svenska författare fel (inkl. de som varit eller är poliser) så jag utgår från att dessa herrar gjort svag research, förutom det de fått fram genom att se på TV, som sagt. De har försökt göra poliserna hårdkokta och samtidigt fyller de polisernas vardag med exempelvis tidigare problem (känns som de läst mycket av McBains böcker om 87:e) men det faller platt och blir snarare löjligt. Det var väldigt stereotypiskt. Poliser med problem hemma, kvinnlig polis som var lesbisk till följd av en tidig våldtäkt etc. och allt skrivet på ett sätt som visar att författarna egentligen inte har någon aning om vad de skriver om. Jag irriterades rejält över hur ytliga dessa poliser m.fl. var och till detta var det en urusel miljöbeskrivning. Hade de inte i de inledande kapitlen flertalet gånger skrivit att det var midsommar så hade läsaren inte haft en chans att veta när på året det hela skedde då alla vettiga referenser och känslor som skulle skapa en bra tidsbeskrivning saknades.

Som sagt. En bok som skulle kunnat blivit bra men som faller platt (och mer därtill) på de usla kapitlen om polisutredningen och på den svaga hanteringen av personerna och miljöerna i boken. det känns som om dessa herrar gjort det enkelt för sig och delat upp kapitlen mellan sig för det var sådan stor skillnad i hur det var skrivet och hur intressanta kapitlen var. Jag hoppas det är så de gjort iaf för då kan åtminstone en av dem skriva någorlunda bra. Har de skrivit allt tillsammans så är de två svaga författare som tillsammans inte räcker till och de borde då lägga karriären på hyllan.

Betyg: *  (1 av 5)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar