lördag 19 januari 2013

19 januari

Peter Åslin

Idag är det ett år sedan  ishockeymålvakten Peter Åslin avled, bara 49 år gammal. Han var en av de stora målvakterna, men som ändå aldrig gavs de chanser han var värd.
Född i Norrtälje och debuterade i deras A-lag som 14-åring, via AIK (2 SM-tecken som reserv bakom Leidborg) och sedan till Leksand där han verkligen slog igenom. han var en av de stora skälen till att Leksand gick till finalspel 1988/89. Sedan bar det av till HV71 där han vann SM-guld som förstemålvakt.

I landslaget fick han tyvärr aldrig rätta chanserna. han fick oftast vara andremålvakt och det är väl en av orsakerna att de stora proffskontrakten i NHL utebelv. VM 1986 gjorde han sitt livs match mot Sovjet och höll på att leda Sverieg till VM-guld. Likförbannat fick han sedan återigen bli andremålvakt. Det är sorgligt men ett öde många bra målvakter möter. Det räcker med att en annan anses bättre så får du stå tillbaka och kanske aldrig får chansen att visa vad du går för.

Ett år innan han dog drabbades han av stroke och 19 januari 2012 avled en av de stora, som tyvärr numera verkar vara för bortglömd för vad han egentligen uträttade på isen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar