lördag 12 januari 2013

12 januari

Agatha Christie - död 37 år

Idag är det 37 år sedan deckardrottningen Agatha Christie gick bort. En författarinna alla har läst något av och troligen sett någon av filmerna som gjorts på hennes böcker. Mordet på orientexpressen med Peter ustinov och Ingrid Bergman är en klassiker och riktigt bra.
vad finns det att säga om henne egentlige mer än att hon är orsaken till alla mysiga lantliga engelska deckare vi ser på TV och både Poriot och Miss Marple syns igenom i flera andra deckarförfattares verk.

Christies pjäs Mousetrap har spelats över 25000 gånger i London sedan premiären 1952 och ingen pjäs har spelats längre än den. Jag ahr ännu inte sett den men har inte haft brådska då den ju troligen gå även nästa gång jag är i London :)


Ibland känns det som om Christies böcker förringas eller glöms bort en del. De är (i de flesta fall) riktigt bra deckare och alla är värda att läsa. Känner mig sugen på att läsa dem i utgisningsordning någon gång.

Agatha Christie blev 85 år, så hon fick ett långt och givande liv och man kan minnas henne och hennes verk utan att känna att hon hade så mycket mer som hon kunnat uträtta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar