lördag 5 januari 2013

5 Januari

Vinnie Jones - 48 år

Vinnie är för oss fotbollsälskare i första hand känd som en vilde och buse på planen. men han var en vilde och buse som ändå var en bra spelare. han är mest känd för sin tid i Wimbledon, som han vann FA-cupen med 1988. Den finalen minns jag. Liverpool (mitt lag), skulle vinna enkelt mot detta uppstickargäng, så var det i alla fall tänkt, men ödet ville något annat.
Wimbledon tog ledningen i första halvlek. Liverpool dominerade stort och fick bl.a. ett mål bortdömt. I andra halvlek fick Liverpool en straff och INGEN hade tidigare missat en straff i en FA-cup final. Men självklart skedde det i denna match och Wimbledon vann 1-0.

Eftr tiden i Wimbledon spelade han i Leeds, Sheffield Utd och Chelsea innan han återvände och till Wimbledon och en kort sejour i QPR avslutade hans karriär 1999. Mindre känt om honom är att han 1986, innan han värvades till Wimbledon första gången, spelade i Holmsund i Umeå. Han hjälpte dem vinna sin div 2 serie och tog klubben till semifinal i Svenska cupen. Det var Holmsunds stordagar det (som började innan 1967 då man spelade i Allsvenskan). Numera verkar det som man samarbetar med Obbola och man gick upp till div 3 nästa säsong. Så kanske väntas en ny stortid för klubben?


För de yngre och de som inte gillar fotboll så är nog Vinnie Jones mest känd för sina filmroller. En karriär som inleddes redan 1998 med en roll i Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Senast var det en röst i Madagascar  som stod på rollistan. Oftast spelar han Bad guy eller lite galen, både för att han är engelsman och Hollywood älskar sådana som Bad guys, men även för att han ser (och troligen är) lite galen.Grattis på födelsedagen Vinnie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar