måndag 14 januari 2013

Fjällbackamorden

Ett av vinterns hetaste debattämnen på Twitter har varit Fjällbackamorden. Åtminstone under 10-12 dagar så var det kul att läsa alla kommentarer (som till 99% var rejäla sågningar). 2 avsnitt av denna svenska deckare sändes och tydligen planeras fler. Bevare oss väl; Fler? fler avsnitt av denna skit? *suck*

Det var nämligen bedrövligt dåligt, det var så dåligt att det inte ens var roligt (vilket många kalkoner blir). Manus var uruselt och skådespelarna ännu värre (men då Claudia Galli annars varit Ok, så kanske det var manus och regi som gjorde skådespeleriet ännu sämre). Dessa två deckare var nog det sämsta som SvT lagt ner pengar på under flera decennier. Om folk börjar skolka från TV-licensen så är det Fjällbackamordens fel. För vem vill vara med och sponsra ren dynga?

Innan det sändes skröt Camilla Läckberg om serien och kallade den en "svensk Morden i Midsomer" och hon kallade sig "Sveriges Agatha Christie". Som ni ser så har Läckberg fått rejäl hybris. För även om Morden i Midsomer också är lite orealistiska så är det bra skådespelare (John Nettles var alldeles utmärkt som Barnaby) och det fungerar på en nivå som Fjällbackamorden aldrig kom i närheten av. Och att jämföra sig själv med Christie är bara idioti.
När kritiken var som starkast mot Fjällbackamorden så visade Läckberg ingen ödmjukhet alls utan gick i svaromål på Twitter med oavsiktlig komik. Hon skrev bl.a. att hon sålt 20 miljoner böcker i 50 länder och så många kan inte ha så fel. Vad det nu har med en urusel TV-serie att göra. Dessutom twittrade hon att de som klagade var män med små kukar. Hmm.. "klagade"? är det det man gör då man inte gillar det Läckberg gör, dessutom var flera av teittrarna och recensenterna som sågade Fjällbackamorden kvinnor. Dessutom har männen små kukar, ja, de som såg hennes karl få snoppmassage i första säsongen av Robinson vet ju att män med små kukar är något som Camilla Läckberg har stor erfarenhet av.

Sedan startade hennes kändisvänner en liten kampanj på Twitter, som de alltid gör då någon i bekantskapskretsen "far illa". När en programledare tidigare i vintras fick en tweet som ifrågasatte klänningen produktionen satt på henne eftersom hon hade för liten byst för att passa i den, så började genast samma klump människor som nu försvarade Läckberg, även försvara denna programledare. Med sig fick de genast den klump twittrare (främst kvinnor) som är kändiskåta och verkar tro sig vara vänner med kändisen bara för att kändisen en gång svarat på en tweet. Detta drev vände sig sedan mot mannen som kritiserade klädvalet utan att förstå vad han menade (att programmets klädansvariga inte gjorde ett bra jobb). Samma sak var det med Fjällbackamorden och det är väl helt Ok att vänner går in och stödjer. men när en Expressenreporter som ibland verkar vettig och ibland är för kändis- och premiärkåt börjar försvara det för att han är vän med Läckberg och för att han gärna vill bli bjuden på mat hemma hos henne och Polismartin igen så tappar han all sin trovärdighet (om han nu haft ådan innan).

Hmm.. detta blev inte bara kritik mot Fjällbackamorden, men det beror enbart på attdet var så uselt, så fruktansvärt uselt att det bästa för mänskligheten är att det glöms bort, för alltid!
Om SvT tänkt exportera denna serie så kommer all den positiva känsla som finns i utlandet efter Millenietrilogin (som jag förvisso inte tyckte var bra, men som uppskattades och var bättre gjord än Fjällbackamorden) att vändas till att världen hånar svenska deckare.
Kanske blir Fjällbackamorden det som mördar svenska deckargenren, som hållit på lite för länge!?

TV-deckarna får inte ens betyg av mig då jag inte ger ut negativa sådana. Att folk tittade på detta betyder inte att det är bra. Massor av svenskar såg senaste Åsa-Nissefilmen också och massa annat skräp. Dessutom visas det ibland riktigt bra filmer från mindre vanliga filmländer på SvT, filmer som är otroligt bra men som tyvärr inte når ut och får bra tittarsiffror. Så det säger ingenting.

Nä, när och om det blir fler Fjällbackamord på TV så kan du gott se vad som helst annat istället. Eller diska eller tömma avloppen eller vad som helst som ger mer än detta skräp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar