söndag 6 januari 2013

6 Januari

Konståkarattacken

Nancy Kerrigan var 1994 den klart bästa amerikanska skridskoåkerskan. bakom henne fanns namn som Michelle Kwan och Tonya Harding. Tonya hade fram till detta varit den bättre av de två och 1991 slog hon konståkningsvärlden med häpnad med sina trippelaxlar. 1994 var hon dock en fallande stjärna medan Nancy Kerrigan  var på väg upp.

6 januari 1994, innan amerikanska mästerskapen (som skulle avgöra vilka som skulle tävla för USA i OS i Lillehammer) slogs Nancy ned av Tonya Hardings fd man och hennes livvakt. Syftet var att bryta benet på Nancy men hon klarade sig med ont och blåmärken. Hon kunde dock inte medverka i Amerikanska mästerskapen och här kommer ironin i det hela. Tonya Harding vann mästerskapen och kvalificerade sig för OS. Eftersom USA hade två platser i konståkningen så hade Tonya tagit sig till OS även om Nancy hade varit den enda som var bättre i kvalet. Så allt detta hade inte behövt hända.

Nancy Kerrigan fick ändå en plats i OS på bekostnad av Michelle Kwan eftersom alla inom konståkningen bedömde Nancy som så mycket bättre än sina konkurrenter. Nancy tog sedan silver i OS men fick stämpeln som otrevlig mm i amerikansk media efter att hon lämnat OS innan avslutningsceremonin och istället var med i en parad på Disney world, en parad i vilken kameran fångade upp henne säga något som kunde tolkas negativt om just den paraden.

Efter det tappade Nancy Kerrigan sponsorer och hennes karriär gick i stöpet.

Så hade Tonyas fd man och hennes livvakt bara litat på Tonyas konståkningsskicklighet så hade framtiden för många sett annorlunda ut;

Tonya hade blivit ihågkommen för den stora konståkaren hon var istället för att nu enbart bli nämnd i negativa termer om attacken (oavsett vad Tonya själv visste om den i förhand) och om hennes struliga liv efter att attackens orsaker uppdagats.

Nancy hade inte blivit först så skyddad av amerikansk media som det offer amerikaner älskar att älska, för att sedan få sin image helt förstörd av samma media med följd av att hennes karriär dog ut.

Dessutom drogs konståkningen som sport lite i smutsen, inte enbart för attacken i sig, utan för att den bedömning som domarna gjorde i OS var ganska kontroversiell. Många kände det som om Baiul fick segern antingen som en bricka i ett väst-öst-tänkande eller för att domarna var rädda att verka som om de daltade med Nancy pga det som hänt henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar