tisdag 15 januari 2013

Land of the dead


 

Zombiefilmer är några av mina favoritfilmer, åtminstone då de görs bra. För tyvärr finns en hel del skräp gjort inom genren. Måna C-filmer slänger in ordet zombie i titeln och visar sig sedan vara så usla att de inte går att se klart. De måste ses dock, för ibland döljer sig pärlor även bland de zombiefilmer som fått låga betyg på IMDB.

Ibland görs även bra, mer påkostade zombiefilmer och Land of the dead är en av dessa. I framtiden lever Zombies och människor nära varandra, människorna i säderna och zombies i områden utanför städerna.  På nätterna gör vissa människor attacker in i zombieområden för att nöjesdöda dem. Det görs bl.a. genom att skjuta fyrverkerier i luften, för när zombies ser sådana blir de tydligen så fascinerade att de stannar och tittar upp mot skyn. Åtminstone tills den dag en smart zombie dyker upp. Du läste rätt, för en gångs skull finns det en zombie som kan tänka mer rationella tankar och han blir den som leder zombies i en attack mot människornas stad.

Filmen är välgjord, vilket inte är så konstigt då Romero, som är regissör, alltid gör välgjorda zombiefilmer. Denna har dessutom ett extra lager och man känner för och med zombieerna som här inte bara blir menlösa, elaka mördarmaskiner.
Land of the dead är en av de bästa zombiefimer jag sett på ett bra tag. Både välgjord, välspelad och lite annorlunda. Den är definitivt ingen rysare som det sprutar onödigt blod i utan kan ses även av de som annars inte gillar liknande filmer.
 
Betyg: *** (3 av 5)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar